“Woar ge ok loept en wat ge ok bint, niemand di zet ow wat good is of slecht, niemand di wet wie verluust of wie wint. Ge komt op ’t end beej ow zelf terecht.”
Rowwen Hèze – Blieve Loepe (1990)

Wie je ook bent, wat je ook doet, wat er ook gebeurt. ZIE op jouw eigen manier en BEN wie je bent. Leef je eigen leven, pak je eigen kansen en creëer je eigen geluk.

“Ik mag zijn wie ik ben om te worden wie ik ben maar nog niet kan zijn.
En ik mag het worden op mijn manier en in mijn tijd.”

Vrij vertaald naar Anna Terruwe

‘Vandaag kijk ik
naar wat goed gaat
naar wat ik wel heb
in plaats van niet
Focus ik op positief
want waar je op focust
is wat je voelt en ziet’

Alles wat je ziet is anders. Niets is wat het lijkt.
Je creëert je eigen wereld door de manier waarop je kijkt.

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)

is een methodiek voor training, coaching en communicatieverbetering. NLP gaat over gedachtepatronen, emoties en gedrag. Het gaat over welke onbewuste strategieën ons motiveren, stimuleren en ons in mogelijkheden laten denken en welke ons remmen of tegenhouden. NLP gaat over leren en toepassen, over het ontdekken hoe en waarom je de dingen doet die je doet en hoe je deze, indien gewenst, kunt veranderen.

TA (Transactionele Analyse):

gaat over de persoonlijkheid van mensen, hun gedrag, hun communicatie en hoe verandering hierin mogelijk is. De TA is ondersteunend in bewustwording van je patronen van denken, voelen en doen, waarbij de focus ligt op de ontwikkeling van je eigen autonomie. TA gaat over de relatie die je met jezelf hebt en over de relaties die je aangaat met anderen waarmee je werkt en leeft. De TA is een effectief instrument voor organisatieontwikkeling, coaching, therapie en persoonlijke groei. TA helpt een werk- en leefklimaat te creëren dat autonomie, openheid, warmte en flexibiliteit tussen mensen bevordert.

PCM (Process Communication Model)

is een communicatiemodel dat behoeften en voorkeuren weergeeft in zes persoonlijkheidstypen die we allemaal in meer of mindere mate in ons hebben. Inzicht krijgen in je eigen en andermans unieke profiel helpt je om alles uit jezelf en de relatie met anderen te halen. Het helpt je om elkaar meer te vinden en te bereiken in communicatie en het helpt je om inzicht te krijgen in hoe je de ander kunt motiveren. Wat heb jij nodig en wat heeft de ander nodig?

Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt.
Durf jij uit jouw comfortzone te stappen om te veranderen?

Je bent 100% verantwoordelijk voor de manier waarop je je leven be-leeft
Hoe jij een gebeurtenis beleeft, is jouw eigen keuze. Misschien voelt dat niet altijd zo en  lijkt het soms alsof er maar één reactie ‘logisch’ is, maar toch is dat niet zo. Je hebt een scala aan reactiemogelijkheden. Als de kinderen niet naar je luisteren, kun je dat op allerlei manieren beleven. Weet dat je zelf 100% kiest voor de manier waarop je zo’n gebeurtenis beleeft. Welke keuzes maak jij in je beleving?
Bron: ‘Handboek Gesprekscommunicatie’ van Adri van den Brand

“Elk gedrag heeft een positieve intentie voor die persoon”
is één van de vele rijke vooronderstellingen van NLP, die je als waarheid kunt aannemen. Betekenis: Achter iedere gedragsuiting zit een positieve bedoeling voor die persoon zelf. Misschien niet voor zijn omgeving, maar wel voor de persoon. Elk gedrag levert de persoon namelijk iets op. De kunst is om het gedrag te scheiden van de persoon (de identiteit). Ons gedrag is namelijk niet hetzelfde als wie wij zijn. Ben jij in staat de positieve intentie te zien van het gedrag van de kinderen in je klas?
Bron: ‘Handboek Gesprekscommunicatie’ van Adri van den Brand

‘YOUR MIND IS A POWERFUL THING.
WHEN YOU FILL IT WITH POSITIVE THOUGHTS,
YOUR LIFE WILL START TO CHANGE.’

Agora: onderwijs, maar dan anders.

Anders denken, durven en doen binnen het onderwijs. Gericht op dat wat voor de leerling passend is, met vertrouwen in ieders unieke kwaliteiten.